hétfő, április 29, 2024
MacskaegészségMacskatartás

Hány évig él egy macska?


Mivel a puha talpú kis szőrgombócok hamar az ember szívéhez nőnek, nem kérdés, hogy minden cica gazdiban felmerül a kérdés, hogy vajon hány évig tudhatja majd maga mellett kedvencét.

Mi magunk tudjuk növelni az életben maradási esélyeit?

Mégis mennyit él egy cica és mire érdemes odafigyelni ezzel kapcsolatban?

Éppen ezért ebben a bejegyzésben minden fontos, ezzel kapcsolatos dolgot összegyűjtöttünk.

Meddig él egy macska?

Általánosságban elmondható, hogy normál esetben egy cica 10-15 évig él. Természetesen ez alól számtalan kivétel van, vagyis ez mindenképpen csak egy hozzávetőleges adatnak tekintendő – a rekorder cicák akár 30 évnél is idősebb kort megélhetnek!

Hiszen nagyon sokféle dolog befolyásolhatja mindezt. Például a szabadon kijáró cicák rendszerint rövidebb kort érnek meg, hiszen elcsatangolva könnyebben szereznek sérüléseket, mind bent élő társaik.

Számít emellett az étkezésük, az egészségügyi ellátásuk is, de rengeteg dolog ide sorolandó még ezen felül.

Mikortól számít idősnek egy macska?

Egy 10 éves cica bizony már az öregebbek között tartandó számon. Valójában ilyenkor már jellemzően több időt töltenek alvással, lassabbak, de a bundájukon is látszik, hogy bizony valamennyire megfakul a fénye.

Bővebben a macska öregedés jeleiről

Ilyenkor már egyre különlegesebb igényeik vannak. Például speciális eledelre van szükségük, amit könnyű megrágni és igazodik a macskák alacsonyabb energiaszükséglethez is.

Hány emberév egy macskaév?

Nagyon nehéz a kettő között párhuzamot vonni, hiszen míg a kutyák esetében jellemzően hét esztendővel számolnak ilyenkor, a macskáknál ez egy fokkal bonyolultabb.

Ugyanis az első két életévében rendkívül sokat fejlődik egy cica, sokak szerint ekkora éri el az emberi években számolt 24 éves kort, vagyis hamar felnőtté válik. Innentől kezdve pedig már minden macskaév négy vagy öt emberi évnek felel meg.

Vagyis egy fentebb említett szenior korú 10 éves cica tehát körülbelül egy 56 éves embernek felel meg.

Természetesen mindez csak hozzávetőleges érték, hiszen léteznek olyan cicák akik idősebb korban is fiatalosak, míg mások esetében minden pont fordítva igaz.

Mi befolyásolja, hogy hány éves kort ér meg egy macska?

Ahogy fentebb is említettük már, a cicák várható életkorát sok tényező befolyásolja. Nagyon sokat nyomnak a latba az életkörülményeik, az ápolásuk, a betegségeik, de fontos szerepet játszik a táplálkozások és a rendszeres állatorvosi vizsgálat is ennek alakulásában.

Haldokló macska viselkedése

Lássuk mindezeket bővebben!

Minőségi étel
A jó minőségű, kiegyensúlyozott és teljes értékű étrend az egyik alapja a cica egészségének, ezzel együtt pedig a hosszú életnek is. Nem lehet sablonról beszélni ebben az esetben, hiszen nagyon fontos tudni, hogy milyen életkori sajátosságai és egyéni életmódja van a cicusnak.

Lehet ez diétás, hippoallergén, alacsonyabb kalóriatartalmú vagy éppen kifejezetten kölyköknek készült eledel is.

Kövér cica ücsörög a fotelban

A mozgás és a környezet
Nagyon fontos, különösen a benti cicák esetében, hogy minden nap szánjunk rájuk egy kis időt és mozgassuk meg őket egy kis játék keretein belül.

Ahhoz pedig, hogy változatos legyen számukra a környezet, fontos néhány speiális kiegészítőt is beszerezni, mint például a karomélesítő oszlop vagy éppen neki készült magaslatok, ahol bátran üldögélhet. Így biztosan nem fog egy helyben szundikálni majd naphosszat.

Ivartalanítás
Számos kutatás készült ebben a témában és a legtöbb azt igazolja, hogy az ivartalanításon átesett hím cicák akár kétszer annyit élnek, míg az ivartalanított nőstény macskák életét akár 60%-kal is meghosszabbíthatja ez az eljárás.

Esetükben ugyanis ritkábban jelentkeznek bizonyos daganatos megbetegedések, ráadásul a felesleges szaporulat is elkerülhető ezáltal.

Orvosi ellátás
Bár jellemzően kevese tudják, a cicákat is érdemes rendszeresen állatorvoshoz hordani, hiszen számukra is vannak védőoltások. Ilyenkor pedig egy-egy alaposabb kivizsgálás sem árt legalább évente egy alkalommal.

Vagyis megfelelő körülmények mellett nagyon sok ideig élvezhetjük kedvenc cicánk társaságát.


3 thoughts on “Hány évig él egy macska?

  • Lány ivartalanitott cicám egyikük 20 évet másik 19 évet éltek csak hazikoszton , fiú ivartalanitott most 14 éves gyári koszton él, sajnos nem remélhet több évet, veséjét tönkre tette a száraz és nedves táp.🤔🐱

    Reply
    • Bizonyára csodálatos 2 évtizedet töltött veled a 2 lány cica, sajnáljuk, hogy a fiúnak egészségügyi gondjai vannak. Leírod esetleg nekünk, hogy milyen jellegű házikosztot kaptak a cicák? Had tanuljunk belőle mi is 🙂

      Reply
  • Deákné Nelly

    Az én lány cicámat 2002-ben az utcáról fogadtuk be, már felnőtt cicaként, kölykeivel, de sajnos a kicsiket nem tudtuk megmenteni. Ivartalaníttattuk! 2015-ig 15 éves kandúr cicámmal kinti-benti élettet éltek. Sajnos a fiú cicát súlyos betegsége miatt el kellett altatni. 😥Üzletben vásárolt száraz-nedves ennivalót kaptak.
    A lány cicám még most is (2022. Május) fürge, mászik, ugrik, egérrel játszik! 🥰
    De már 4. éve benti cicaként él velünk!
    20 éve velünk van, de pontosan mennyi idős (hány évet élt előttünk) nem tudjuk🥰

    Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük