vasárnap, április 28, 2024
Macska viselkedése

Agresszív macska nevelése


A macskák kedves kis barátaink, doromboló társaink lehetnek a mindennapokban, akik új színt visznek a szürke hétköznapokba. Bájos öntörvényűségükkel és általában higgadt természetükkel harmóniát teremtenek. Azonban vannak macskák, amelyek mintha képtelenek lennének a békés életre, és sokszor agresszívan viselkednek.

Következő cikkünkben ennek okait vizsgáljuk és adunk hasznos tanácsokat arra vonatkozóan, hogy mit tegyél, ha a macskád agresszívan viselkedik.

Miért agresszív a macska?

A macskák agresszív viselkedése számos okra vezethető vissza. Ezek közé tartoznak például:

1. Fájdalom vagy betegség: A macskák agresszívak lehetnek, ha fájdalmat vagy kellemetlenséget éreznek. Például, ha egy macska ízületi gyulladásban szenved, vagy ha valamilyen emésztőrendszeri problémája van, akkor agresszívvá válhat.

2. Stressz: A macskák stresszesek lehetnek változó körülmények vagy szituációk miatt, például ha új állat érkezik a házba, ha egy családtag elköltözik vagy elhunyt, vagy ha túl sok zaj van a környezetükben.

3. Túlzott játék: A macskák gyakran játszanak és bohóckodnak, de ha a játék túl durva vagy agresszív lesz, a macska is agresszívvá válhat.

4. Territorialitás: A macskák nagyon territoriálisak, és agresszívak lehetnek, ha valaki vagy valami megpróbálja megsérteni a területüket vagy behatolni a területükre.

5. Trauma: A macskák traumatikus események hatására is agresszívak lehetnek, például ha valamilyen bántalmazás vagy erőszak érte őket.

Ha a macska agresszív viselkedést mutat, fontos, hogy először is állatorvoshoz forduljon, hogy kizárja a betegségeket vagy az egészségügyi problémákat. Ezután érdemes az okot felkutatni és megpróbálni megoldani a problémát.

A macskák egymás közötti agresszív viselkedése

Ha a cicánk már korai életszakaszban elkerült az alomtársai mellől és egyedüli macskaként nőtt fel, akkor nem tanult meg szocializálódni más macskákkal, mely a későbbi agresszív viselkedésének egyik oka lehet.

Ilyenkor egy új macska látványára, vagy netán azzal kontaktusba kerülésére erősen reagálhat a cicánk, mivel szociális tapasztalatok hiányában nem tudja, mire számítson és fél az ismeretlentől.

Emellett minden macska utálja, ha valami megzavarja a napi rutinját és a megszokott környezete hirtelen megváltozik. Ráadásul a macskák különösen territoriális lények, azaz nagymértékben uralják a sajátjuknak vélt területet, így egy idegen lény betévedése területükre is kiválthatja az ellenszenves reakciót.

A macskák agressziója emberek iránt

Előfordulhat olyan eset is, hogy a macska személyiségéből adódóan egyszerűen nem kedveli a gazdáját. Mivel általában nem a cicák választják ki a gazdájukat, hanem fordítva, így megtörténhet ez az összeférhetetlenség.

Egyszerűen elvárják, hogy etessük, itassuk őket, gondoskodjunk róluk, de ennél többet ne akarjunk tőlük.

A gazdájára támad a macska – olvasd el korábbi cikkünket a témában!

Egy negatív élmény társítása– például egy hangos tűzijátékot, vagy egy kellemetlen orvosi látogatást – is problémát okozhat a gazdi és kedvence kapcsolatában.

A hirtelen beállt hangulatváltozásnál érdemes orvosi segítséget kérnünk. Abban az esetben, hogyha macskánk kedélyes volt, és egyik napról a másikra lett távolságtartó, akkor akár valamilyen egészségügyi probléma is állhat a háttérben.

Időszakos agresszió

Az anyamacska általában agresszíven válaszol a túlzott közeledésre kiscicái védelmében. Ha hirtelen közeledünk, vagy ismeretlenek próbálnak az alomhoz férkőzni, akkor morgás, sziszegés, sőt, akár harapás is előfordulhat.

Ez az időszak általában a kiscicák leválasztásáig tart, ami a születés utáni 8-10 hetet jelenti.

Kölyök macskáknál gyakran előfordul az is, hogy durván játszanak – akár más macskákkal, akár emberekkel – ez a határkeresés időszaka, ilyenkor fedezik fel ösztönös vágyaikat. Általában ezt a szokásukat egy idő után elhagyják, és megtanulnak finomabban viselkedni.

A macska agresszió kezelése

Ha a fent említett játék túlzottan elfajulna, érdemes közbeavatkozni: egy hangos taps, dobogás, esetleg vizes spriccelés kizökkentheti őket a marakodásból.

Ha több cicánk is van otthon, akkor fontos, hogy minden macskának saját etető tálkája, fekhelye és alomtálcája legyen, hogy véletlenül se kapjanak össze ezen.

Meg kell említeni az ivartalanítás fontosságát, ugyanis az ivaros kandúrok hajlamosabbak az agresszív viselkedésre.

A jutalmazás akár csak a kutyák esetében úgy a macskáknál is hatékony nevelési eszköz, ha jutalmazzuk az elvárt és kívánt viselkedést, akkor a cica megtanulja egy idő után, hogy mi a helyes.

Ez lehet akár egy simogatás, egy gyors cica-masszázs, vagy egy jutalomfalat, a lényeg, hogy eltérőbb legyen a megszokotthoz képest, amit az állat társítani tud a viselkedéséhez.


2 thoughts on “Agresszív macska nevelése

  • Üdv! A 2,5 éves ivartalanított fiú cicám csak engem támad kb. 2 hete. Mindig esténként. Iszonyat erővel támadja a kezem, serceg a bőröm, folyik a vér, szó szerint menekülnöm kell előle. Félek tőle, és most már a pánikbetegségem is kezd előjönni egyértelműen a sok idegeskedés miatt. A férjemmel kezesbárány, soha nem bántaná, de engem megesz. Mit csináljak? Már tényleg belebetegszem.

    Reply
    • Kedves Anikó, látatlanban nehéz mit mondani, néhány ötletet tudunk adni számodra.
      1, vigyétek el állatorvoshoz, elképzelhető, hogy valami baja van, az agresszió időnként a fizikai fájdalom jele lehet.
      2, Szobacica? Ha igen, akkor van macskabútora, vagy van olyan hely ahol magasban lehet? Van olyan helye ahol el tud bújni? Agresszív viselkedést válthat ki ha fél és nincs hova menekülnie. Gondoskodjatok róla, hogy legyen olyan helye ahol teljesen egyedül lehet.
      3, Játszani szoktatok vele? Legyen nagyon-nagyon lefárasztva, próbáld ki mi történik, ha napi 40-50 percig is te foglalkozol vele nap közben, amikor még nem agresszív. Nem kell sok fajta játék, de variáld őket, hogy mindig újdonságnak hasson. Kifejezetten olyan játékokat játsz vele te és a férjed is, ami nem simogatás, nem a kezetekkel játszotok vele, hanem valamilyen macskajáték, hogy eltereljétek a figyelmét arról, hogy a kezetekkel is lehet játszani.

      Próbáld meg végiggondolni, hogy történt-e bármi változás az elmúlt 2 hétben ami miatt így viselkedhet a macska.
      Van-e valami új a házban? Elkezdtél-e új, erősebb parfümöt használni? Változott-e a napirendetek, kap-e ugyanannyi figyelmet, mint korábban?

      Sajnos gyakorlatilag ahány macska, annyiféle megoldási lehetőség van.
      Kinek-kinek mi válik be.
      Van akinél az segít, ha a cicát nagyon lágyan, óvatosan simogatod, tényleg mintha egy tollpihe lenne a kezed és ez „újrahuzalozza” a macska agyát.
      Másoknál a fizikai erőszak – ha nem tetsző módon viselkedik, akkor lefogod (már amennyire egy agresszív macskát le lehet fogni) és ekkor ha nem is fog megszeretni, de legalább megtanulja, hogy nagyobb és erősebb vagy tőle és jobb elkerülnie téged.
      Akad amikor nyugtató spray, gyógyszer segít, vagy ezek valamilyen kombinációja.

      Reply

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük